Sevärdheter i AmsterdamAmsterdam erbjuder många sevärdheter

Denna charmiga stad har många sevärdheter som du enkelt kan ta dig till under din vistelse i Amsterdam. Oavsett om du är intresserad av ny eller gammal konst, historia, mat och dryck, arkitektur eller religiöst arv, kommer du att hitta fascinerande saker att se och göra här.

Van Gogh-muséet

Paulus Potterstraat 7, 1071 CX Amsterdam; +31 20 570 52 00; www.vangoghmuseum.nl
Vincent Van Gogh är förmodligen en av mest kända konstnärerna genom alla tider och han har haft stort inflytande på andra konstnärer med sina livfulla och känslomässiga målningar. Detta museum för den postimpressionistiska mästaren – en holländare från födseln – har den största samlingen av hans målningar och tavlor i världen. Här inne kommer du att hitta hans världskända “Solrosor” och många andra stora verk, man hittar dock inte “Stjärnenatt” eller “Caféterassen om natten” här (de finns i New York och Otterlo). Inträde till denna sevärdhet kostar 130 SEK, och du kan vänta dig köer på sommaren.

Anne Frank's hus

Prinsengracht 267, 1000 AS Amsterdam; +31 20 556 71 00; www.annefrank.org
Detta hus i Amsterdam var en gång Anne Franks hem, flickan som skrev en känd dagbok om sina erfarenheter när hon gömde sig från nazisterna. När du kliver in bakom det hemliga bokomslaget kommer du att bli förvånad och rörd över vilka förhållanden som den kända judiska flickan och hennes familj var tvungna att stå ut med. Muséet själv har inte plats för några utställningar om flickans hjältehistoria, så se till att läsa om det på nätet eller i din guidebok innan du åker hit. Inträde kostar 80 SEK, och det är möjligt att boka på nätet.

Kanalringen

Olika platser, Amsterdam; http://whc.unesco.org/en/list/1349
Om det finns en sak som denna holländska stad är känd för så är det givetvis sina kanaler. Hela detta 1600-talsdistrikt som omger gamla stan i Amsterdam är ett av UNESCO's världsarv. För fyrahundra år sedan byggde handelsmännen som styrde denna centrala handelsplats i Europa, många prestigefyllda hem längs de centrala kanalerna. En av de trevligaste sevärdheterna i staden är att ta en lång promenad eller cykeltur genom de flera sekel gamla gatorna, beundra den klassiska arkitekturen och ta in de avkopplande effekterana från vattnet bredvid dina fötter.

Westerkerk

Prinsengracht 281, 1016 GW Amsterdam; +31 20 624 77 66; www.westerkerk.nl
Västkyrkan är den största protestantiska kyrkan i Nederländerna och den har en speciell plats i landets historia av flera anledningar. Det var i denna sevärdhet som den världsberömda målaren Rembrandt begravdes, och där drottning Beatrix och prins Claus gifte sig. Kyrkan, som rester 1631, är också sevärd på grund av sitt torn, som värderas av de flesta Amsterdaminvånare som ett av de främsta landmärkena för staden. Gratis inträde. Av liknande värde för dem som är intresserad av att besöka stadens mest kända kyrkor är 1300-talskyrkan Oude Kerk (Gamla Kyrkan) och 1400-talskyrkan Nieuwe Kerk (Nya Kyrkan).

Kungliga Palatset

Groenhof 157, 1186 EZ Amsterdam; +31 20 645 74 00 www.paleisamsterdam.nl
Detta palats byggdes under mitten av 1600-talet för att fungera som Amsterdams stadshus och det var en gång den största icke-religiösa byggnaden i världen. Det förvandlades till ett palats av Napoleon Bonaparte's bror Louis under 1800-talet. Idag används det för statsbesök och vissa kungliga funktioner vid olika tillfällen under året. Palatsets interiör har renoverats rejält under senare år och reflekterar nu vackert det bästa av byggnadens långa historia. Denna sevärdhet har öppet dagligen utom måndagar, inträde 70 SEK.